top of page
  • Foto del escritorllunadecristall

Dia contra la homòfobia, la transfòbia i la bifòbia. 17/5/2018

Actualizado: 18 sept 2018

Desde l'institut lluitem per combatir la homòfobia i la transfòbia.



El dia 17 de maig es celebra que han transcorregut 22 anys des de l'eliminació de l'homosexualitat de les llistes de malalties mentals per part de l'OMS (Organització Mundial de la Salut). Aquesta és una data contra la discriminació que es pateix per ser transsexual, homosexual o bisexual.


En els últims anys hi ha hagut molts avanços en igualtat, però el col·lectiu LGTBIK + encara sofreix diverses discriminacions i injustícies.

-En 72 països l'homosexualitat és considerada il·legal i, en 8 d'ells, està penada amb pena de mort.

-Només en 22 països es permet la unió civil i en 28 el matrimoni homosexual.

-Tan sols 26 països permeten l'adopció conjunta a parelles homosexuals.


Ara us anem a informar d'alguns tipus d'orientacions sexuals per familiaritzar-vos:


-homosexualitat: atracció sexual que una persona sent cap a una altra del mateix sexe.


-bisexualitat: atracció sexual cap als dos sexes.


-transsexualitat: es refereix a una persona en la qual la identitat de gènere no coincideix amb la identitat sexual que s'atribueix a partir dels genitals amb què neix.


-asexualitat: és la manca d'atracció sexual cap a altres, o el baix o nul interès en el desig d'activitat sexual.


-pansexualitat: és caracteritzada per l'atracció sexual cap a personalitats sense importar-los el gènere, el físic, etc.


-intersexualitat: és una variació orgànica per la qual un individu presenta característiques genètiques pròpies d'home i de dona.





· Per què no hi ha un dia per als heterosexuals?

Perquè per voler o tindre atracció sexual per una persona del teu sexe oposat no et discriminen perquè la gent ho veu "normal" però no cal confondre els conceptes normal i comú perquè tu ets igual de normal sent heterosexual, homosexual, transsexual, etc. Només que com l'heterosexualitat és més comú entre la societat, creiem que és el "normal" i que totes les altres orientacions sexuals són errònies o anormals.


DRETS SEXUALS

Aquesta informació l’ha facilitada l'infermer escolar, Miguel.

1. El dret a la llibertat sexual

La llibertat sexual abasta la possibilitat de la plena expressió del potencial sexual dels individus. No obstant això, això exclou tota forma de coerció, explotació i abús sexuals en qualsevol temps i situació de la vida.

2. El dret a l'autonomia, integritat i seguretat sexuals del cos

Inclou la capacitat de prendre decisions autònomes sobre la pròpia vida sexual dins del context de l'ètica personal i social. També estan incloses la capacitat de control i gaudi dels nostres cossos, lliures de tortura, mutilació i violència de qualsevol tipus.

3. El dret a la privacitat sexual

Involucra el dret a les decisions i conductes individuals realitzades en l'àmbit de la intimitat sempre que no interfereixin en els drets sexuals d'altres.

4. El dret a l'equitat sexual

Es refereix a l'oposició a totes les formes de discriminació, independentment del sexe, gènere, orientació sexual, edat, raça, classe social, religió o limitació física o emocional.

5. El dret al plaer sexual

Incloent l'autoerotisme, és font de benestar físic, psicològic, intel·lectual i espiritual.

6. El dret a l'expressió sexual emocional

Va més enllà del plaer eròtic o els actes sexuals. Tot individu té dret a expressar la seva sexualitat a través de la comunicació, el contacte, l'expressió emocional i l'amor.

7. El dret a la lliure associació sexual

Significa la possibilitat de contraure o no matrimoni, de divorciar-se i d'establir altres tipus d'associacions sexuals responsables.

8. El dret a la presa de decisions reproductives, lliures i responsables

Això abasta el dret a decidir tenir o no fills, el nombre i espaiament entre cada un, i el dret a l'accés ple als mètodes de regulació de la fecunditat.

9. El dret a informació basada en el coneixement científic

Implica que la informació sexual ha de ser generada a través de la investigació científica lliure i ètica, així com el dret a la difusió apropiada en tots els nivells socials.

10. El dret a l'educació sexual integral

És un procés que s'inicia amb el naixement i dura tota la vida i que hauria d'involucrar totes les institucions socials.

11. El dret a l'atenció de la salut sexual

L'atenció de la salut sexual ha d'estar disponible per a la prevenció i el tractament de tots els problemes, preocupacions i trastorns sexuals.

Aquest article compta amb la colaboració de l'infermer del centre.

31 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page